Bogojavljenje, plivanje za Časni Krst - Pančevo

Danas na ovaj veliki praznik Bogojavljenje u čitavoj Srbiji održava se tradicionalno plivanje za Časni krst.

U našem gradu plivanje za Časni krst održalo se  u 12 časova na keju reke Tamiš,  kod Marka Kulića.

Hrabrih  učesnika koji su plivali za časni krst bilo je ukupno  49, od 18 do 60 godina.

Bili smo svedoci jednog vrlo značajnog i prelepog pravoslavnog događaja za čiju organizaciju su se pobrinuli  Uspenski i Preobraženski Hram, Grad Pančevo,  mesna zajednica Gornji grad, Turistička organizacija Pančeva  i Srpska Sparta pančevačko udruženje sportista i  ljubitelja sporta.

Tom prilikom pozdravio nas je gradonačelnik grada Saša Pavlov domaćin ovog događaja,  koji je zvanično otvorio manifestaciju rečima: 

“Uvaženi sugrađani, Bog se javi.  Pozdravljam vas sve u  ime grada Pančeva i u svoje lično ime, i  pričinjava mi veliko zadovoljstvo da smo se danas ovde okupili u ovako velikom broju. Danas kada slavimo jedan od najvećih hrišćanskih praznika Bogojavljanje, dan krštenja Isusa Hrista, dan kada su se po prvi put na jednom javnom mestu pojavili Sveti Otac, Sin i  Duh Sveti i kada su se prvi put objavile tajne Svete Trojice, velikog simbola naše crkve. Želim vam svima sreću, mir, blagostanje i puno zdravlja, želim vam da tokom cele godine promovišemo najveće  vrednosti naše vere, a to je jedinstvo u veri, humanost i solidarnost. I želim danas, posebno da pozdravim, pre svega organizatore, jer na ovakav način čuvamo tradiciju, a čuvanjem tradicije čuvamo i naše bivstvovanje na ovim prostorima, i posebno pozdravljam naše hrabre učesnike današnjeg plivanja za Sveti Krst i želim im puno sreće, zdravlja i uspeha. I još jednom Bog se javi.”

Tom prilikom u ime organizatora pozdravljeni  su svi prisutni građani, plivači, sveštenstvo,  i uvaženi gosti među kojima su i direktori javnih komunalniih preduzeća, gradski većnici, a posebno brigadnog generala Miroslava Talijana, komandanta specijalne brigade iz Pančeva, iz čijih redova za Krst Časni danas pliva 13 vojnika kao i sve one koji su pomogli da ova svečanost bude ovako lepa i veličanstvena.

Najveće zasluge za održavanje Bogojavljenskog plivanja za časni krst imaju pančevački hramovi i sveštenstvo, i tom prilikom protojerej stavrofor Radoslav Radmanović je pozdravio sve učesnike rečima:

“Bog se javi braćo i sestre. Veliki je Gospod i čudna su dela njegova, i nema te reči koja će opisati i koja je kadra da opiše čudesa njegova, zaista je ovo takav dan kada proslavljamo dan krštenja Hristovog koji je došavši na reku Jordan kod Svetog Jovana Krstitelja, došao da se objavi svetu, kao što se svojim rodjenjem pokazao svetu i kao što su poverovali u njega oni mudraci i pastiri, evo na današnji praznik on dolazi da se objavi čitavom svetu, da po onom jevrejskom verovanju počne da propoveda i uči, kada postane zaista zreo i punoletan. Sa 30 godina on dolazi na reku Jordan i tamo iz ruku Svetog Jovana Krstitelja biva kršten.  Ne zato što je on imao na sebi greha, ne zato što je to bilo potrebno, već zato da se ispuni sve ono što je napisano i zašta je on došao na ovaj svet, a došao je da spasi nas ljude od greha i smrti. I upravo u tom njegovom krštenju ogleda se  i domostroj našega spasenja, jer upravo na reci Jordanu u tom momentu objavljuje se Svetom Gospodu Novome Zavetu u sva tri lica kao Otac, Sin i Duh Sveti i to je veliki značaj za sve nas hrišćane, pogotovo za nas pravoslavne hrišćane koji čuvajući  ovu tradiciju evo plivamo za Časni Krst kako bi nastavili tradiciju svih naših predaka, onih ponosnih koji su čuvali i sačuvali i do današnjeg dana predali nama da bi je i  mi predali svojim potomcima. Zato svi ovde zajedno, kako jutros u našim Svetim hramovima, kako na vodoosvećenju, tako i ovde na reci Tamišu gde plivaju naši hrabri momci za Časni Krst, svi smo zajedno i svi zajedno proslavljamo ovaj praznik, u jedinstvu sa Gospodom, neka je čestiti Bogom blagosloven ovaj praznik svima nama, a čestitamo posebno ovim hrabrim momcima koji će plivati za Časni Krst jer je krst sila i znamenje, krst je spasenje. Preko krsta je došlo spasenje svemu svetu, preko krsta smo spašeni i od greha i od smrti, te se klanjamo njemu Gospodu našemu Isusu Hristu, sada i uvek i u vekove Vekova, Amin.”

Nakon ove inspirativne besede Oca Radoslava Radmanovića, obavio  se jedan od najsvetijih činova u bogojavljenskom plivanju kao što je osveštanje Časnog Krsta, a nakon toga je usledila prozivka svih plivača i celivanja krsta, koji će plivati na stazi od 33m a zatim su se pripremili za start.

Naši plivači, hrabri pančevci su: Predrag Spasić, Nikola Uskoković, Nebojša Petkovski, Ivan Cvetanović, Nenad Rajkov, Bogoljub Žuržinov, Dušan Nikolovski, Damir Đokić, Slavko Radojčić, Filip Stanković, Branislav Trojanović, Marko Ristić, Nikola Medan, Goran Jovanovski, Dušan Višnjički, Ognjen Tašić, Nikola Vračar, Milan Biro, Aleksandar Mitrevski, Saša Francuski, Rastko Radosavljević, Željko Savić, Dejan Filipović, Dragan Mihajlović, Miloš Trojanovski, Stefan Stamenković, Tomislav Trenčevski, Miloš Mihajlović, Vladimir Pavlović, Miloš Lukić, Marko Todorović, Željko Stenjaja, Luka Bilbija, Gavrilo Rašeta, Nikola Josipović, Marko Bogdanov, I predstavnici  Vojske Srbije, specijalne brigade iz Pančeva  Aleksandar Borovčanin, Viktor Mladan, Dalibor Dušnjebrka, Rade Marković, Miloš Popović, Marko Milivojčević, Aleksandar Bojinović, Ivan Jeremić, Čedomir Bukvić, Bojan Ilijevski, Vlajko Popović, Nemanja Zorzić I Dejan Milenković.

Nakon ovog čina Zoran Rajačić, predsednik udruženja Srpska Spatra takođe je pozdravio sve prisutne i poveo plivače do starta na cilj.

Na cilju su ove hrabre plivače dočekali  jerej Miloš Tešić,  sa kim su u čamcu  predsednik Srpske Sparte Zoran Stavrevski i član ovog sportskog i humanitarnog udruženja Zoran Savić. 

Naši plivači su uz fenomenalne note pesme “Tu se Gospod uselio u me”  otpraćeni do starta sa kog su  plivali za Časni Krst.

Pobednik današnjeg plivanja za Časni Krst je Miloš Mihajlović, kome su upućene čestitke kao i svim plivačima.

Izvor fotografija: 013info

BOG SE JAVI BRAĆO I SESTRE

                                               HUMANA ONA