Diskriminacija uspešnih žena u Srbiji

U drugu polovinu godine ušli smo sa novom regulativom za trudnice i porodilje, koja pre svega, ima za cilj da bolje uredi ovu oblast i da kroz dodatnu sigurnost motiviše žene naše zemlje na rađanje. Povećao se broj žena koje će imati pravo na naknadu za porodiljsko — majke koje samostalno obavljaju delatnost, one koje su angažovane po osnovu različitih ugovora (autorskog, o delu, itd.), poljoprivredni osiguranici, pa čak i nezaposlene u određenim uslovima.


Međutim, za jednu grupu žena, promene ovog zakona nikako nisu stimulativne. To je retka grupa, retka čak i u svetskim razmerama i ona kojom treba da se ponosimo i da u njih ulažemo. U pitanju su žene koje zarađuju više od 3 prosečne plate u zemlji. Bez obzira na to što država uredno naplaćuje doprinose za pun iznos njihovih nadoknada, za razliku od svih drugih, one neće dobiti pokriće za svoje pune plate.

U trci za natalitet najviše su oštećene žene koje su najviše radile na svojoj karijeri
Koliko su ove žene posebne, biće nam jasno ako pogledamo samo ovu statistiku:

– Muškarci u Srbiji zarađuju 22 odsto više nego žene

– Prosečan visokoobrazovan muškarac zarađuje oko 90.000 dinara mesečno, a jednako obrazovana žena 65.000, što je čak 37% razlike

– Iako žene čine većinu svršenih studenata (u SAD — 60%, u Srbiji — 55%), samo 5% njih je na čelu najvećih kompanija sveta

Dakle, u našoj zemlji, žene koje su se u dominantno muškom poslovnom svetu izborile za odlične pozicije i plate, sada ostvaruju manja prava po pitanju nadoknade prilikom trudničkog i porodiljskog odsustva.

Osećam i posebnu potrebu da se osvrnem na posledice ovog zakona u okviru IT sektora koji se smatra najperspektivnijim u našoj zemlji i u kome je prosečna plata veća od ove famozne 3 prosečne zarade. Iako u ovom sektoru ima dosta manje žena (u Srbiji svega 10% programerki), razlika u platama između muškaraca i žena u ovom sektoru je dosta manja od drugih industrija. Pored toga, ženama je već izazovno da odsustvuju sa posla, s obzirom da se tehnologija vrlo brzo menja, te ova regulativa još dodatno stavlja pritisak, ali i destimulaciju na žene u IT sektoru i kontra je svih državnih, ali i svetskih inicijativa na ovom polju.

Muškarci u startu zarađuju više od žena na istom radnom mestu, a smanjenje porodiljskih naknada je dodatno disrkiminišuće


A šta kaže ministar, zašto su uspešne poslovne žene ovaj put diskriminisane? Zbog velikog broja zloupotreba u kojima se žene u dogovoru sa poslodavcem zaposle i prijave na visoke iznose čim saznaju za trudnoću. Ali, odbijam da verujem da ne postoje drugi mehanizmi da se država zaštiti od ovoga — jača kontrola, računanje prosečne zarade umesto poslednje, itd.

Sigurna sam da su ove retke žene u našem društvu zaslužile da se malo više promisli i da ne trpe posledice zbog nekih prevaranata koji bi voleli da su na njihovom mestu, ali nisu se trudili onda kada je trebalo.

Piše: Zoja Kukić – ko-osnivačica Startita i urednica sajta Startit.rs u autorskom tekstu za Blic.