Humana Ona u Slovačkoj

Kontinentalna država u srcu Istočne evrope. Okružuju je Austrija i Češka na zapadu, Poljska na severu, Ukrajina na istoku i Mađarska na jugu… Predivna država sa  velikim brojem Nacionalnih parkova, dvoraca koje su sve sačuvane i u funkciji  i svaki turista dolazi da ih obiđe i sa velikim isčekivanjima im se ponovo vraća.

Glavni grad je Bratislava. Inače, Bratislava je od Austrije udaljena svega 4, a od Mađarske 13 kilometara.  Bratislava je mogli bi se reći, klasičan grad u Centralnoj Evropi. Poseduje lep stari grad, dvorac, reku, mostove i pristupačnost i ljubaznost za sve ljude koji požele da je posete i upoznaju. Većina znamenitosti nalazi se u samom centru grada, koji se nalazi nedaleko od obale Dunava. Pre svega tu je Bratislavsky hrad, odnosno dvorac koji datira još iz 15. veka sa kojeg se proteže pogled na celi grad. Silazeći sa dvorca, prelazite preko SNP mosta, poznatijeg kao Novi Most. Danas je on uz most Apollo najveći most u Bratislavi. Na mostu SNP, nalazi se i UFO toranj, visok 86 metara koji izgleda kao NLO, pa i zbog toga nosi taj naziv.  Pored mosta, nalazi se katedrala Svetog Martina. U ovoj katedrali vršile su se krunidbe kraljeva, a put kojim su prolazili označen je zlatnim krunama.

Napoleonov vojnik koji se nalazi u samom centru grada, prikazuje vojnika, sa karakterističnom kapom Napoleona, naslonjenog na klupu.

Figura starijeg čovjeka koji nasmiješen pozdravlja prolaznike svojim šeširom. Legenda o njemu je nastala tako što bi ovaj gospodin kad god bi video lepu devojku, skinuo svoj šešir da je pozdravi. Pravo ime mu je bilo Ignac Lamar.

Postoji brdo Slavin, mesto sa kojeg se pruža najbolji pogled na grad. Na samom vrhu brda nalazi se spomenik Slavin podignut 1960. godine u spomen na 6.850 sovetskih vojnika koji su poginuli u odbrani Slovačke od nacista.

Kada me neko upita kakvi su Slovaci, moj prvi odgovor obično je, miran narod.  Humana je imala prilike da upozna razne ljude, drugačijih zanimanja, interesovanja, navika, želja, ali za sve te ljude ostaje isti zaključak i veliku većinu bismo svrstali pod ovu kategoriju.

Žene u Slovačkoj (ujedno i naše domaćice) neguju tradiciju ručnih radova kao što su: vez, pletenje, heklanje, slikanje. Organizuju tematske etnološke izložbe na kojima predstavljaju svoje autentične narodne nošnje.

Tako smo i mi udruženim snagama njih upoznale sa našim ručnim radovima, našom narodnom nošnjom i našim preukusnim jelima… Upoznale smo se i sa pravljenjem vina, jer je Slovačka kao zemlja poznata po vinogradima i dobrom i kvalitetnom vinu. Tako da smo ugovorile ponovan susred već naredne godine, ali ćemo tada mi biti domaćini… Postoje i raznovrsni sadržaji koji zaposlenima u slobodno vreme mogu približiti duh mesta i obezbediti im razonodu i jačanje kolegijalnosti.

Dok se za neke od najlepših građevina sveta pobrinuo čovek svojim talentom i radom, ono najlepše od prirode, Bogom nam je dato.  Bilo gde da krenete glavni cilj je isti, vratiti se srećan, ispunjen i preporođen sa putovanja. Zbog toga je bitno da što pre shvatite da nije važna destinacija, dužina boravka ili keš kojim raspolažete. Iz svake varijante možete izvući neverovatno iskustvo i dogodovštine koje ćete godinama prepričavati ukoliko znate da ih prepoznate i da im se prepustite.

Do nekog novog putovanja i upoznavanja novih ljudi sa vizijom želimo vam svako dobro!!!