I dalje obespravljene...

Danas, u 21. veku, „slabiji“ pol se i dalje bori protiv različitih vidova diskriminacije i nejednakosti polova.

Pravo glasa davno su izborile, ali za ostale zahteve koje je još 1909. postavila Klara Cetkin boriće se još najmanje 150 godina.

Naime, potpunu jednakost sa muškarcima žene bi trebalo da ostvare do 2186. godine, bar prema procenama Svetskog ekonomskog foruma. Forum takođe upozorava da je nejednakost polova na globalnom nivou dostigla osmogodišnji minimum. Što znači da umesto da napredujemo, u 21. veku idemo laganim koracima unazad. Kao i da obespravljenost žena u mnogim segmentima nije lokalnog karaktera, već pojava rasprostranjena širom sveta. U istraživanju iste organizacije, u kojem su rangirane 144 zemlje, Srbija je po rodnoj ravnopravnosti zauzela 48. mesto.

 

Opet, statistički podaci su jedno, a relativno dobra pozicija Srbije na ovoj listi ne može se opravdati u praksi. Pitanje je odakle početi. Da li od toga da se gotovo redovno pri razgovoru za posao žene uvek pitaju da li planiraju decu? Uprkos činjenici da je takvo pitanje zakonom zabranjeno. Ili, da su na istim radnim pozicijama žene manje plaćene od muškaraca? Da se od tih istih žena očekuje da budu uspešne u poslu, dobre majke i domaćice, jer većina onih koji će svojim „lepšim“ polovinama kupiti poklon za njihov praznik ipak će očekivati i toplu večeru kod kuće. Potrebne su godine da se takvo stanje svesti promeni, pa valjda zbog toga treba čekati vek i po na prognoziranu ravnopravnost.

 

Dodatni problem u Srbiji jeste i podeljenost feminističkog pokreta o tome na koji način poboljšati položaj i izboriti se za bolji status ženskog pola. Dok jedan ogranak smatra da u tu borbu treba uključiti i muškarce, ako se već borimo za ravnopravnost, druge su kategorički protiv toga. Razjedinjenost se ogleda i u načinu borbe, kao i primarnim ciljevima, ali im se mora odati priznanje da kada se ujedine – mogu i te kako da izvrše uticaj. Kao što su sprečile formiranje Saveta protiv abortusa.

 

Činjenica je da žene nisu ravnopravne, iako slovo zakona kaže drugačije, ali u borbi za jednakost treba da budu uključeni svi. Ako nam je cilj da podele budu zaustavljene, a Ustavom zagarantovana prava jednako obezbeđena svima.

 

Izvor: https://www.danas.rs/

Izrov fotografije: N1