Beograd - Srbija

Marko Jankovic
podrška peticiji "Zdrave žene, zdravo društvo"

Najbolji radijski voditelj cele bivše Jugoslavije, takođe poznat i kao sjajan televizijski voditelj.   Velika zvezda novinarstva i pobornik Rock ‘n’ Roll-a. Diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu i završio je dve godine bogoslovskog fakulteta u Beogradu. Jedan je od osnivača “Studia B” , veliki entuzijasta i borac za ideale.

U intervjuu za Humanu Onu, podelio je sa nama svoje stavove o ženskoj populaciji, odnosima i stanju današnjeg društva.

 

Kakvo je Vaše mišljenje o ženama u društvu danas?

Činjenica je da je u sredjem veku bilo problema i da su žene bile dosta potcenjene u odnosu na muškarce, u to doba.. Čak su u tome malo udela imale i Pravoslavna i Katolička crkva i mnoge druge organizacije. Recimo, žene su prognane sa Svete Gore, divnog ostrva koje je prepuno manastira, što se mene tiče, ta razlika izmedju muškaraca i žena je meni nepravedna,  još od tada je to problem. Žena danas ima baš emancipovanih, čak i preemancipovanih.. To je veoma dobro za njihovu samostalnost, ali u nekim slučajevima to postaje prenaglašeno da prelazi u totalnu krajnost kao što je feminizam- to onda generalno nije dobro ni za ženu samu ni za život uopšte.

Koliko žene utiču na život i uspeh svog partnera, dokle su stigli današnji odnosi?

Pa, mogu reći da je malo problem u tome što su žene preuzele ulogu muškarca u nekim slučajevima, kroz preteranu emancipaciju zvanu feminizam. I tada muškarac, neminovno postaje žena. Problem je što onda ti odnosi ne funkcionišu kako bi trebalo da izgleda partnerstvo. Muško-ženski odnosi su uglavnom po televizijama i lošim medijima diskreditovani i pričaju se gluposti u javnosti o tome. Uloga žene je mnogo važnija u odnosu na muškarce, ona produžuje vrstu a muškarac mora biti njen zaštitnik i da se tako oseća. Mnoge žene danas tvrde da nema pravih muškaraca- mislim da ipak ima, retki jesu, jer ipak očekuju pored sebe nežnu ženu, da bude ženstvena a ne muškarača, i to je problem koji muči odnose zbog čega se ređe ulazi u brak i samo potomstvo kasnije dolazi. To  je prilično loša priča koju treba promeniti. Upravo zato dolazi do devijantnih odnosa.  Svakom muškarcu je potrebna žena u životu ne da mu bude sluga nego da uživaju u stvaranju života. Procitao sam divnu rečenicu kakav muškarac treba ženi -“Muškarac mora biti svojoj ženi heroj i maza”, prenosi nam uz osmeh Marko.

 

Da li se država sa zdravstvenog stanovišta dovoljno brine o ženama? Koliko to utiče na našu populaciju uopšte?

Zdravlje žena je upravo ugroženo jer se o njima uopšte  ne vodi računa na pravi način. U današnjim Reality emisijama gledamo kako su žene povređene i potcenjene i to se takođe odražava na njihovo psihičko zdravlje. Kako psiha propada, fizičko telo ga prati. Da bismo imali zdravu naciju, moraju nam žene biti zdrave. I veoma mi se dopadaju akcije Humane One i peticija koju ste pokrenuli, ona se bori za najbitnija ženska prava na pravi način. Ključno je da žena ima zdravlje i zdravo potomstvo, kao i to da bude osigurana poslovno i sa svim dodacima koji joj slede, a ne da se oseća sve bednije, ako želi više dece da rađa. Žene se stvarno plaše da se upuste u rad na potomstvu, kada dođu do pristojnog posla, jer će ga izgubiti. To je zaista jedna loša i izvitoperena slika društva.

Da li mislite da žene nose pokretačku energiju?

Da, svakako. Jedino je kod istopolnih udruživanja kod većine ljudi sujeta malo problematična. Muškarci i žene treba da nauče da se podržavaju i da budu prijatelji, iskreni prijatelji. Pa čak i kad se rodi ljubav, to je najveća pokretačka snaga. Svakako da žene nose pokretačku energiju, jer žena uvek radi vise od muškarca, podiže i porodicu, radi i u kući i van nje, svakako imaju vise snage i vise volje. Ja kao muškarac, ne mogu reći ništa suprotno tome, mislim da su žene važnije od muškaraca. Svakako je važno da žena ostane žena. Pročitavši Vašu peticiju odmah mi je bilo jasno da i svi muškarci treba da je podrže, neka i oni urade nešto za žene.

Savet ženama vezan za partnerske odnose?

Moj pravi savet ženama je da nikad ne budu sa ljubomornim muškarcima. Jer ljubomoran muškarac je nesiguran, nezreo i nekada opasan i po život. Pravi muškarac koji voli i poštuje svoju ženu ne može da bude ljubomoran. Jer žena koja ga voli nikad neće da ga ostavi i izda, a ako to uradi onda ga ne voli.. A ako ga ne voli, onda ni njega ne treba da bude briga. Šta će mu žena koja ga ne voli?..  I žena i muškarac vole samo jedno biće, uz ljubav se to biće treba i poštovati.

Žene koje su ljubavlju najviše uticale na Vaš život?

Oh, pa svakako su to moja ćerka i žena sa kojom imam tu ćerku.. I generalno, za mene su žene veoma ljupka bića i draga, sa ženama generalno imam čistija prijateljstva nego sa muškarcima.

Zahvalile smo se našem sagovorniku, koji nam je poželeo puno uspeha u daljem radu i dao svoju nesebičnu podršku i ohrabrenje udruženju “Humana Ona”.