PROJEKAT OD VRATA DO VRATA - DOOR TO DOOR

Sama ideja o projektu “Od vrata Do vrata”, se nametnula sama od sebe motivisana svakodnevnim sivilom, nemaštinom i besparicom u kojem egzistiramo svi bez obzira kolika su nam primanja, kakav nam je socijalni status.

Hoćemo, nećemo, svi vidimo, znamo i osećamo i ako nismo bili postajemo svesni da imamo ili nemamo i da pored nas žive sugrađani koji imaju ili nemaju manje ili više sreće u životu od nas.

Stručnjaci socijalnih struktura bi to nazvali razvijanje društvene svesti ili društvene odgovornosti prema sebi i okolini u kojoj egzistiramo.

Kako god svesni činjenice da pojedinac ili izolovana grupa pojedinaca sa određenim socijalnim problemima ne mogu rešavati te probleme individualno, izdvojeni iz društvenih tokova i povezanosti sa zajednicom.

Shodno tome naša misija nije imala za prevashodni cilj “društvenu odgovornost” o čemu se naširoko diskutuje i piše u svim medijima, a surova realnost je, da se zaista radi, ne bi nam bilo kako nam je.

Nego prevashodno ljudsko, toplo i dostojanstveno reagovanje na probleme ljudi iz našeg okruženja. Išli smo na to da se pobliže upoznamo sa problemima koje siromaštvo i nemaština pritiskaju naše komšije, rođake, prijatelje, saradnike…

Želeli smo da lično upoznamo svaku osobu, da popričamo, saslušamo i pošto smo u mogučnosti i da pomognemo pronaći individualno rešenje za svakoga pojedinačno, i da slične probleme grupišemo i organizujemo da bi se lakše pronašle adrese na koje se treba obratiti.

Izašli smo bukvalno na ulicu, od vrata do vrata, licem u lice ili oči u oči sa osobom, čovekom, sugrađaninom i nalazili manje ili više uspešna rešenja, ali smo bili podrška osobama u njihovim ličnim teškim životnim situacijama. Na početku smo rešili da radimo bez ikakvih pamfleta, flajera, banera, društvenih, mreža, oglašavanja, isticanja po medijima da bi se čulo za nas, jer nam je osnovna vizija bila upoznati se sa problemima svakodnevnog čoveka.

Iz iskustva i saznanja kroz realizaciju projekta “Od vrata Do vrata” su se izrodile ideje i za razne druge projekte, poput “PAmetna kancelarija”, “Reciklaža tekstila”, “S.O.S – Ishrana”, “Lepo je Lako”, “Pažnja za pažnju” i čitav niz tekstova na razne životne teme i interesovanja, koje su pisale za naš sajt, naše saradnice.

Prednost takvog stava i pristupa problemu, je u tome što mi to ne radimo, zato što nam je to posao, nemamo radno vreme, ne govorimo “dođite sutra” ili “javićemo vam, ne morate dolaziti više”, mi to pre svega radimo iz zadovoljstva koje proističe iz saznanja da kroz rad sa ljudima, jedni druge obogaćujemo, rešavamo probleme i definitivno postajemo svi bolje osobe.

“Ova inicijativa je prvenstveno humani i socijalni projekat. Kratkoročno imamo za cilj da edukujemo i povežemo sugrađane i uputimo ih jedne na druge u rešavanju prevashodno socijalnih problema, a dugoročno da ova inicijativa preraste lokalne okvire i postane regionalna inicijativa. Jer, ako neki drugi ne razmišljaju o humanosti, socijalnoj sigurnosti, zaštiti životne sredine i ekologiji, hajde da mi sami budemo primer drugima. ” – Poručuje predsednica Udruženja “Humana Ona”, Jovana Stevanovski