PLANIRANJE BEBE

Pripremite se za neverovatno putovanje koje je pred vama.

MOJE TELO I ZAČEĆE

Razumevanje reproduktivnog ciklusa vašeg tela pomoći će vam da shvatite koje je najbolje vreme u mesecu da zatrudnite.

Kada planirate stvaranje porodice, korisno je da razumete svoj reproduktivni ciklus. Beleženje menstrualnih ciklusa će vam pomoći da odredite kada ste najplodniji i povećaće vaše šanse za začeće.

Kako se vaše telo priprema za trudnoću
Svakog meseca jedan od vaših jajnika oslobodi jajnu ćeliju u jajovod. Otprilike u isto vreme, materica se priprema za oplodnju, a cervikalna sluz se proređuje kako bi dozvolila spermi da lakše prođe. Pošto je jajna ćelija oslobođena, vi ste ovulirali.

Jajna ćelija može da se oplodi do 24 sata posle ovulacije.
Jajna ćelija može da bude oplodjena do 24 sata posle ovulacije, i ovaj proces se odigrava u ampuli jajovoda. Ukoliko je uspešno oplođeno spermatozoidom, usadiće se u zid materice i početi da se razvija u bebu.

Kako da razumete svoj plodni period:
Vaš najplodniji period i ujedno najbolje vreme za polni odnos kako biste povećali svoje šanse za začeće, jeste nekoliko dana pre ovulacije, uključujući ovulaciju.

Ako čekate ovulaciju da biste imali polni odnos sperma možda neće stići do jajašceta na vreme kako bi se ono oplodilo. Sperma, s druge strane, može da preživi nekoliko dana unutar vašeg tela i da čeka da se jajašce oslobodi.

Polni odnos tokom vašeg najplodnijeg perioda može da poveća šanse za začeće.

Kako da odredite kada ovulirate?

Ciklus svake žene je drugačiji, u daljem tekstu imate jednostavni kalendar ovulacije koji će vam pomoći da odredite datum svoje ovulacije. Kako biste ga pravilno koristili, treba da znate prvi dan svoje poslednje menstruacije i prosečnu dužinu vašeg menstrualnog ciklusa (ako je nepravilan, vodite evidenciju nekoliko meseci i nađite prosek).

Pošto ste saznali kada bi trebalo da dođe do ovulacije, možete da planirate najbolje vreme za intimne odnose i začeće.

Drugi znakovi, na osnovu kojih može da se odredi plodni period, su:
Promene u cervikalnoj sluzi: Grlić materice je niži, uži deo vaše materice koji se otvara prema vagini. Sluz, koju grlić materice proizvodi, menja se tokom menstrualnog ciklusa zbog hormona i može da pomogne da predvidite svoj plodni period.

Pre ovulacije (neposredno posle menstruacije): Izlučivaćete vrlo malo sluzi, ako je uopšte i bude. Biće gusta, lepljiva i bela ili neprozirna, a osećaćete da vam je vagina prilično suva. Pošto je spermi potrebna sluz da bi mogla da stigne do jajašceta, šanse za začeće su male u tom trenutku.

Kako se ovulacija približava: Izlučivanje sluzi će se povećati i ona će postati kremasto bela a vaša vagina će biti vlažnija. U ovom periodu imate bolje šanse da zatrudnite.

U vreme ovulacije: Sluz će biti retka, prozirna i vrlo rastegljiva (kao sveže belance jajeta), a osećaćete da vam je vagina vrlo vlažna. U ovom periodu imate najbolje šanse da zatrudnite.

Posle ovulacije: Sluz će postati opet gusta i lepljiva i opet ćete osetiti da vam je vagina prilično suva. Vaše šanse za začeće će početi da se smanjuju u ovom periodu.
Viša bazalna telesna temperatura: Bazalna telesna temperatura je temperatura vašeg tela dok odmarate. Beleženje ove temperature tokom nekoliko meseci može vam pomoći da preciznije odredite kada ovulirate. Ovulacija se obično dešava na početku temperaturnog rasta koji traje bar 3 dana. Faktori poput grejanja, putovanja, perioda tokom dana, ishrane, radnih sati i dužine sna mogu da utiču na vašu temperaturu.

Kako biste pomogli u beleženju svoje tačne temperature, najbolje je da temperaturu merite svakog jutra u isto vreme, pre ustajanja, bazalnim ili digitalnim toplomerom.Kako biste preciznije beležili svoju trenutnu temperaturu, najbolje je da je merite u isto vreme svakog jutra, pre nego što ustanete iz kreveta, pomoću termometra za plodnost ili digitalnog termometra.
Abdominalni bol: Obratite pažnju na bilo kakav bol koji možda osetite u stomaku, jer to može biti znak ovulacije.
Predmenstrualni simptomi: Možda ćete imati i tipične PMS simptome poput bolnih grudi, nadimanja ili promena raspoloženja dok ovulirate.
Uživajte u tim posebnim trenucima zajedno
Učinite stvaranje bebe zabavom!

Odluka da imate bebu je uzbudljiva i donosi puno ljubavi. Ne dozvolite da planirani intimni odnos umanji vašu zabavu. Opustite se i uživajte zajedno u intimnim trenucima.

Uobičajena pitanja o začeću
Da li starost utiče na plodnost? Da, kvalitet vaših jajašaca i ritam ovulacije se menjaju kako starite. Žene su najplodnije od svojih dvadesetih do ranih tridesetih. Godine mogu takođe da utiču na kvalitet sperme i broj spermatozoida kod muškaraca.
Koliko dugo će mi trebati da zatrudnim? 50% parova zatrudni u roku od 2-3 meseca, a 84% njih u toku 1 godine.

Ipak, treba razumeti da je svaki par drugačiji. Najbolje je da se opustite, jer stres ne pomaže parovima koji žele trudnoću.
Šta mogu da učinim ako nam ne uspeva? Ako sve radite ispravno, ali i dalje ne možete da zatrudnite posle 6 meseci pokušaja, pitajte svog ginekologa za savet.