Širom sveta žena je žena

Podrška iz Švajcarske

Podrška peticiji "Zdrave žene-zdravo društvo" kao i celokupnom radu Humane
i dalje raste, ovoga puta iz, po mnogima, zemlje snova- Švajcarske.
Sjajna Branka Mančić, supruga i majka dvoje dece, borac sa osećajem za prave vrednosti i veliki humanista.
Aktivni je član više humanitarnih udruženja u Švajcarskoj a jedno od njih je i "Olten" Internacionalno udruženje žena. U intervjuu podrške, saznali smo mnogo o odnosu Švajcarske prema njihovim ženama i jos dosta zanimljivosti.

Kako biste opisali zdravstvo za žene u vašoj državi?

Skoro sam imala priliku da po prvi put čujem izreku: „Švajcarski zdravstveni sistem je kao Rolex“, vrlo kvalitetan, ali podjednako i skup. Teško ga je porediti sa srpskim zdravstvenim sistemom, pošto potpuno drugačije funkcioniše. Zato ću probati da ga ukratko opišem.

Svaka osoba koja boravi duže od 3 meseca na teritoriji Švajcarske, u obavezi je da poseduje osnovno zdravstveno osiguranje, koje sam obezbeđuje kupovinom zdravstvene polise u jednom od mnogih osiguravajućih društava. Možda je najlakše napraviti ovo poređenje sa osiguravanjem auta! Cena polise zavisi od godina, pola i opšteg zdravstvenog stanja osiguranika i pokriva osnovne potrebe. Za sve ostale usluge, poput zubara, očnog, kožnog lekara i slične usluge, uplaćujete dodatno osiguranje, koje je i te kako potrebno!

Važno je još naglasiti, da i pored plaćenog osnovnog i dodatnog zdravstvenog osiguranja, troškovi osiguranika nisu završeni. Svaki račun koji dobijete za obavljeni pregled od lekara plaćate u minimalnom iznosu od 10%, pa naviše u zavisnosti od uslova vaše polise.Jedna od retkih sličnosti srpskog i švajcarskog zdravstva jeste, da i u Švajcarskoj morate imati svog odabranog lekara ili porodičnog lekara, kojem se obraćate za svaki zdravstveni problem i koji vas u slušaju potrebe šalje na dalje preglede kod specijalista.Dobra stvar je, da se zakazivanja obavljaju isključivo putem telefona, da u zavisnosti od težine vašeg stanja procenjuju hitnost vaše posete lekaru i tako vam zakazuju pregled.

Pošto u ovom tekstu stavljamo akcenat na ženu i njen status u Švajcarskoj, probaću da vam približim kako je to regulisano.Sjajna stvar za žene u Švajcarskoj je trudnoća! To je jedna od retkih stvari koje pokriva država! Redovni pregledi (uključujući ultrazvuk), vitamini, pa čak i kreme protiv strija, spadaju u to. Naravno propisano vam je koliko čega vam u trudnoći treba, tako da ukoliko budete tražili išta više od toga, naplatiće vam.

Boravak u bolnici tokom porođaja i nakon njega, vam je takođe plaćen, jedino što ukoliko nemate dodatno osiguranje porađaće vas lekari stžisti i pripravnici, a ukoliko imate dodatno osiguranje, možete tražiti lekara sa više iskustva, pa čak i načelnika. Od vrste osiguranja takođe zavisi u kakvoj sobi ćete biti smešteni (da li ćete biti u sobi sa više drugih porodilja, u dvokrevetnoj ili pak apartmanu). Tretman koji ćete dobiti od  medicinskog osoblja u obicnim državnim bolnicama, kao i privatnim,  na veoma je visokom nivou. Što se tiče broja zaposlenih u zdravstvu, Švajcarska ga dopunjava osobljem iz Nemačke, pa verovatno otuda potreba Nemačke za zdravstvenim radnicima iz Srbije i regiona.I tu se otprilike završava lista privilegija za žene u Švajcarskoj. Troškove redovnih ginekoloških pregleda i svih analiza (kolposkopija, papanikolau test, ultrazvučni pregled, kontrola dojki, laboratorijske analize…) žene snose same ili im neki deo pokriva osiguranje, u zavisnosti od polise koju poseduju. Redovni ginekološki pregledi se uglavnom zakazuju 3 do 6 meseci unapred. Naravno, u slučaju bilo kakve hitnosti, termin ćete dobiti istog ili narednog dana, ali je to rezervisano samo za hitne slučajeve!

 Kontraceptivna sredstva, poput kondoma, antibebi pilula, spirale, dijafragme, pilule za jutro posle… ne pokriva ni jedno osiguranje, bez obzira koju vrstu polise imali. Donekle apsurdna stvar je, da je abortus pokriven osnovnim zdravstvenim osiguranjem i da na njega imaju pravo sve žene, uključujući i maloletne devojke ispod 16 godina, koje ga mogu obaviti bez saglasnosti roditelja. A opet, i pored velike dostupnosti abortusa, stopa istog je daleko niža nego u drugim zemljama Evrope. Na tome treba zahvaliti edukaciji koja se obavlja u školama, i kulturi da mlade žene odmah na početku svog seksualnog života odlaze ginekologu na pregled i po kontracepciju, što naravno doprinosi malom broju abortusa i željenim i planiranim trudnoćama.Kao što pomenuh na početku, Švajcarski zdravstveni sistem, kao i svi ostali sistemi u Švajcarskoj, vrlo su uređeni i što je po meni lično još važnije, stalno su otvoreni kritici, a samim tim i kontroli javnosti.

Što se tiče same žene i njenog položaja u društvu, važno je naglasiti, da su dobile pravo glasa tek 1971. godine (u bivšoj Jugoslaviji 1945.). Pravo na abortus tek 2002. godine. Glavna uloga žene u Švajcarskom društvu jeste da rađa decu i brine o njima i domaćinstvu. Veliki broj njih se odučuje da napusti posao kada dobije prvo dete, ili pak počne raditi 20-40% radnog vremena.Možda je upravo to i razlog što počinju da rađaju tek nakon 35 godine, pa i kasnije. Trudničkih bolovanja uglavnom nema, do ulaska u 9 mesec trudnoće, a porodiljsko traje svega 3 meseca. Međutim, s obzirom da je to tako, i da još nisam bila u prilici da čujem da se iko žali na takve uslove, jedino što mogu zaključiti jeste da njima to ne smeta.

Naravno, ne žele baš ni sve Švajcarkinje da budu isključivo posvećene porodici.

Puno je parova koji uopšte ne žele decu, dosta je žena koje rade, uglavnom od 20-60% radnog vremena.

Ima i muškaraca koji su smanjili svoja radna vremena, kako bi se uključili u brigu o deci i svojim partnerkama omogućili da rade.

Ne treba zanemariti ni bake i deke, koje i ovde, baš kao i kod nas, čuvaju svoje unuke.

Švajcarsko društvo u dobroj meri počiva na velikom broju različitih udruženja, koja su uglavnom lokalnog karaktera. Jedno od većih ženskih udruženja je SGF (Schweizerischer Gemeinnütziger Frauen), koje je regionalno povezano i pokušava da pomogne ženama u različitim sferama (razmena iskustava, izjednačavanje prava muškaraca i žena, podrška socijalno ugroženima, pravna pomoć…).

katarzyna-kos-68212-unsplash

Već godinama u svim anketama koje se tiču sreće, dobrobiti, životnog standarda, Švajcarska uvek zauzima jedno u prvih pet mesta. Samim tim, bilo bi zaista suvišno tražiti im mane, koje bi se pod lupom zasigurno našle, ali gledano iz ugla ostatka sveta, svi njihovi problemi su za ostale zaista minijaturni.