PODSETNIK PRE ZAČEĆA

Ovde se nalazi jednostavan podsetnik koji će vam pomoći da isplanirate zdravu trudnoću.

Ishrana
Poštujte plan zdrave ishrane
Dobro izbalansirana i raznovrsna ishrana, puna svežeg voća i povrća, pomoći će vam da oboje budete u dobrom stanju za stvaranje porodice.

Počnite da uzimate dodatke ishrani za trudnoću
Prvih 6 do 8 nedelja posle začeća su ključne za razvoj vaše bebe, uključujući razvoj njenih vitalnih organa. Ipak, većina žena ni ne zna da je trudna dok njihova beba ne počne da raste i da se razvija.

I muškarci mogu preduzeti pozitivne korake u podsticanju začeća, usvajanjem zdravijeg načina života, a posebno svesnošću o zdravlju spermatozoida.

Može biti potrebno neko vreme kako bi se stvorile veće zalihe hranljivih materija koje su potrebne vašem telu i vašoj bebi koja raste, a teško je biti siguran da ćete ih uneti u dovoljnim količinama samo kroz ishranu. Uzimanje multivitamina i mineralnih preparata za trudnoću, može da pomogne da se pripreme esencijalne hranljive materije koje su potrebne za podmirivanje potreba majke i bebe, mesec dana pre planirane trudnoće.

NAČIN ŽIVOTA

Starost i plodnost
Plodnost opada i kod žena i kod muškaraca sa godinama. Kada je reč o planiranju porodice, uzmite u obzir svoje godine i godine partnera prilikom planiranja začeća. Možda želite da o tome porazgovarate sa zdravstvenim radnikom.

Kontrolišite svoju težinu
Optimalna telesna težina je bitna i za vas i za bebu, jer gojaznost ili mršavost mogu uticati na vaše šanse za začeće. Stremite zdravom indeksu telesne težine (BMI) između 18,5 i 24,99. Ukoliko to još niste postigli, vaš ginekolog može da vas posavetuje u vezi sa najboljim načinom kako da postignete idealnu težinu za planiranu trudnoću.

Prestanite da pušite i izbegavajte alkohol
Najbezbednija opcija je da izbegavate alkohol i pušenje u potpunosti dok pokušavate da zatrudnite, tokom trudnoće i dok dojite.

U periodu tokom koga pokušavate začeće muškarcima se preporučuje da izbegavaju pušenje i preterano konzumiranje alkohola kako bi podstakli stvaranje i održavanje zdrave sperme.

Smanjite unos kofeina
Pokušajte da održavate unos kofeina na nivou koji ne prelazi 200 mg dnevno, čiji su ekvivalent dve šoljice espresa. Zapamtite da kofeina može biti i u čokoladi, čajevima, nekim bezalkoholnim i energetskim pićima.

Smanjite nivo stresa
Stres može da utiče na vaš odnos sa partnerom i da umanji vašu seksualnu želju. Ako imate potrebu da se opustite, pokušajte sa tehnikama za smanjenje stresa poput joge i meditacije.

Pratite svoju ovulaciju
Poznavanje svoje ovulacije i njenog termina pomoći će vam da odredite najbolje vreme za začeće. Koristite naš jednostavni kalendar ovulacije ili kupite set za predviđanje ovulacije u lokalnoj apoteci kako biste odredili svoje periode plodnosti i povećali šanse za začeće. Ukoliko koristite kontraceptivna sredstva poput dijafragme, pilule ili injekcije, može biti potrebno neko vreme dok se mogućnost začeća ne povrati. Pitajte svog ginekologa za savet kada želite da prestanete da koristite kontraceptivna sredstva.

Razvijte dobru naviku vežbanja
Aktivan način života i redovno, umereno vežbanje pomoći će oboma da budete u dobroj kondiciji za stvaranje porodice. Zašto ne biste to radili zajedno?

VAŽNI PREGLEDI

Posetite svog ginekologa
Dobra je ideja da porazgovarate sa svojim lekarom o pokušaju začeća. On/ona može da vas posavetuje u vezi sa bitnim stvarima, kao što su potrebni testovi , informacije o lekovima koje trenutno uzimate i o vakcinacijam koje se (ne)preporučuju prilikom planiranja trudnoće. Lekar takođe može da uzme u obzir neke važne informacije u vezi sa vašom porodičnom zdravstvenom istorijom. Ukoliko koristite kontracepciju, pitajte za savet pre nego što prestanete da je koristite.

To je takođe dobra prilika za vašeg partnera da porazgovara sa lekarom i dobije savet o stvarima koje on može da uradi i pomogne u vezi sa planiranjem trudnoće.

Posetite zubara
Posetite zubara kako biste bili sigurni da je vaše oralno zdravlje dobro i kako biste prošli sve neophodne stomatološke tretmane pre pokušaja začeća.

Proverite uslove porodiljskog odsustva s posla
Poželjno je da se raspitate o svom pravu na trudničko/porodiljsko odsustvo s posla, kao i bilo koju vrstu odgovornosti koju imate prema svom poslodavcu.

Koristite vladine finansijske podsticaje
Vlada ima niz finansijskih podsticaja koje možete da koristite. Preko Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja proverite da li imate pravo na plaćeno roditeljsko odsustvo ili na porodične poreske olakšice.

I konačno…
Srećno sa vašim planovima u vezi sa trudnoćom! Zapamtite da treba da pokušate da se opustite i da se zabavljate. To je uzbudljiv period i pred vama je neverovatno putovanje.