Prirodna kozmetika

Radionica za izradu prirodne kozmetike

Velike tajne, malih majstora prirodne kozmetike”. 

Ukoliko razmišljate da pređete na prirodnu kozmetiku, ove radionice su pravi izbor za Vas!

Zbog velikog interesovanja Humana Ona je u subotu, 02.02.2019 god. održala prvu od niza budućih radionica, u sklopu ciklusa radionica Izrade prirodne kozmetike, sa posebnim osvrtom na svakodnevnu higijenu i negu tela.

Cilj radionice je da naučimo šta su prirodni preparati i organska kozmetika. Kako kozmetički preparati utiču na funkciju kože i celog organizma i u čemu je prednost primene prirodne kozmetike.

Naše telo je svakodnevno izložena štetnim agensima koji se nalaze kako u našem okruženju, tako i u preparatima koje koristimo za negu i zdravlje tela. U većini takvih preparata dominiraju parafinsko ulje i drugi derivati nafte koji zapušavaju pore kože i otežavaju funkcionisanje celokupnog organizma. Prirodni sastojci podstiču aktivnost kože i tkiva i na taj način doprinose blagodeti celog organizma. Osim toga, prirodne sirovine nisu testirane na životinjama, pa ih sa poverenjem možemo korirstiti u svrhu izrade prirodne kozmetike.

U praktičnom delu radionice naučićemo kako u vlastitoj “kuhinji”, od potpuno prirodnih sastojaka napraviti finu, prirodnu zdravstvenu kozmetiku. Na kraju radionice svaki učesnik može po jedan preparat odneti kući. Na radionicama se koriste najnovije sirovine, aktivni sastojci i konzervansi dozvoljeni za korišćenje u prirodnim preparatima. Pripremu izrađujete sami, uz stručni nadzor.

Na održanoj radionici za izradu prirodne kozmetike obuhvatili smo sledeće teme:

  • Uvod i definisanje prirodne kozmetike (zašto prirodna, razlike između prirodne i klasične kozmetike)
  • Sirovine (uopšteno) u izradi kozmetike: način dobijanja i kvalitet (eterična ulja, biljna ulja, hidrolati, aktivne supstance, gline, pilinzi, emulgatori, konzervansi itd.)
  • Upoznavanje sa kozmetičkim preparatima, metodologijom rada i sirovinama, koje su izrađivale polaznice ove radionice:
  1. Izrada Gela sa antireumatskim delovanjem, za tretman sportskih povreda, istegnuća i upala tetiva i mišića, bolova u kičmi, zglobovima… I njegovog punjenja u odgovarajuće kozmetičke kutijice od 100 ml.

2. Izrada Ulja za intimnu higijenu, na bazi kantarionovog ulja, i njegovog pakovanja u kozmetičke sprej bočice od 20 ml.

Za svaki proizvod su obezbeđeni certifikati o zdravstvenoj ispravnosti izdati od akreditovane laboratorije, ZZJZ Pančevo i nalepnice sa logom i deklaracijom proizvoda i da su proizvedene na Radionici za izradu kozmetičkih proizvoda UG “Humana Ona”.

Osnovna zamisao radionica je da se naše aktivistkinje osposobe i steknu samopouzdanje da mogu svojim rukama da proizvedu odgovarajuću proizvodnu vrednost i tako ih potaknemo da se razvijaju ka pokretanju svog privatnog biznisa.

Svi proizvodi, proizvedeni na radionici su namenjeni kao poklon donatorima i svima onima koji pomažu akcije Udruženja.

Radionica je održana u subotu 02.02.2019 god. u prostorijama Udruženja, sa početkom u 17:15 – 20:15.

Broj učesnica je bio ograničen na 10 polaznica, pa je prijava bila obavezna.

Sve polaznice su svojim dobrovoljnim prilogom – kotizacijom pomogle da se realizuje ova Humana radionica.