Reci DA svojoj venčanici, tradiciji i običajima

Nekada se venačanje nije moglo zamisliti bez mlade u venčanici, dok danas, modernizacijom i asimilovanjem sa drugim narodima i običajima, taj običaj je počeo da bledi.

Naravno, još uvek ima onih devojaka koje od najranijeg detinjstva maštaju o svojim venčanicama, dok ima i onih koje sebe uopšte ne vide u takvom izdanju. No, ne sudimo, svako tog dana treba da izgleda onako kako se oseća.

Ipak, postoji nešto neverovatno lepo i jedinstveno u tom činu, ne samo u nošenju venčanice tog dana kada izgovarate “DA” već i oko cele pripreme, uzbudljivog biranja i traženja “one prave”.

Naravno, ako se vratimo u prošlost, u vreme naših baka i deka, primetićemo da su venčanice gotovo iste kao što su danas, postoji samo varijacija modela i kićanki.

U zavisnosti od perioda menjali su se i modeli. Od tradicionalnog srpskog platna i veza, do modernijih venčanica sa čipkom, pufnastim naramenicama, velom, bogatim šeširima, rukavicama, od venčanica dugih rukava, do kratkih ili potpuno bez rukava u korset varijanti. I sve to je imalo svoju draž, kao i svoju namenu.

Venčanica je trebala da istakne lepotu, da zaseni budućeg supruga, venčanica je nekada bila pokazatelj ekonomskog statusa mladine porodice, a možemo reći da ni danas nije drugačija situacija, jer postoje venčanice poznatih dizajnera u vrednosti od mnogo hiljada eura, pa ne možemo reći da je baš za svakoga. No, i dalje svako u svom stilu i za budžet koji je planirao da odvoji može sebi naći fenomenalnu venčanicu.

Ranije je bila tradicija da se venčanice šiju ili kupuju (u svetu još uvek postoji ovaj trend) dok kod nas u poslednjih desetina godina ovaj trend skoro da ne postoji. Danas vidjamo profesionalne salone venčanica gde možete rentirati venčanice samo za taj dan i nakon toga je vratiti.

Mi, Humane One, obzirom da smo sve žene, i da je ova tema prilično interesantna, rešile smo da napravimo jedno druženje u tom stilu, i tada isprobamo što više venčanica i diskutujemo o modelima, građi, krojevima, materijalima a ponajviše osećaju koji ti daje nošenje tako svečane haljine. Neko bi rekao da je to “baksuz”, obzirom da ni jedna nije pred udaju,  ali mi Humane One smo vernice, a u srcu vernika nema mesta za sujeverje.

Naša draga prijateljica, naša sugrađanka, već mnogo godina bavi se porodičnim biznisom koji je upravo  prodaja svih mogućih dekoracija i đakonija za venčanja kao i rentiranjem venčanica, pa smo odlučile da je pitamo da li bi želela da sa nama podeli svoja dugogodišnja iskustva i da nam pruži priliku da isprobamo različite modele venčanica. Naravno, i da to ovekovečimo profesionalnim fotografijama i dobrim druženjem.

A gde je puno dobrih žena na okupu tu je zagarantovano dobro druženje.

Tako i beše, naša prijateljica uskoro i aktivistkinja Humane One, omogućila nam je da napravimo ovu radionicu i pozovemo sve zainteresovane devojke da budu sa nama tog dana.

Verujte, sve smo se osećale kao da zaista treba da izgovorimo “DA”. Neverovatno kakva energija, neverovatno kakav osećaj. Zaista čarobno. Lično, mislila sam da taj moj svečani dan i može da prodje bez venčanice, ali nakon ovog doživljaja, više taj dan ne mogu da zamislim bez „one prave“.

Mirjana je iz svog salona – Svadbeni dekor, koji ima dugogodišnju tradiciju u našem gradu, tog dana iznela preko 18 modela venčanica. Veliki bračni krevet na kome su venčanice bile naslagane nije se video, izgledao je kao veeeliki oblak, prošaran belom i šampanj bojom.

Druženje je počelo. Mirjana nas je uputila i o tome koji modeli venčanica odgovaraju kom tipu gradje.

Pa tako, devojke koje su niže i sitnije građe,koje žele da stvore iluziju dužeg tela, preporučuje venčanicu čija je linija na haljini odmah ispod grudi. Za vitke devojke sa lepim oblinama preporučuje “sirena” modele – korset i riblji rep suknja, kako bi istakla sve svoje obline. Za princeza modele, čija je suknja vrlo bogata i velika, preporučuje da devojka bude sitnija tj vitkije gradje, jer one malo krupnije devojke u njoj često izgledaju još krupnije nego što jesu. Kada su korseti u pitanju ona savetuje da budu komforniji, tako da se pregibi kože ne vide, da ne kažemo da “ne kipi na sve strane”.

Kada je u pitanju boja haljine, i to je zaista vrlo individualno, kaže Mirjana, nekim devojkama prosto bela boja stoji bolje nego šampanj i obratno.

Svakako njena preporuka je probati više različitih modela pa onda doneti odluku, pre nego probati samo jedan model i odmah se odlučiti. Jer po njenom iskustvu je bilo puno primera gde su devojke dolazile sa jednom idejom koju su zamišljale  a da na kraju iz salona izadju sa sasvim drugim modelom venčanice.

Dok ne probate ne znate.

Našem druženju prisustvovale su i profesionalna šminkerka Vesna Novičić i frizerka  Snežana Živanov koje su učinile da ovo druženje izgleda kao da se sutra zaista udajemo.

Fenomenalan dan počeo je u ponedeljak u prepodnevnim časovima, tačnije u 9h i završilo se u 17h popodne.

Bilo je fenomenalnih priča, šala do suza, nekih novih poznanstava, ispijanja kafa, zajedničkog doručka i ručka.

Jedva čekamo da se opet okupimo i družimo, sledeći put oko neke druge teme.

Razmišljamo o tome da napravimo radionicu sa šminkerkom Vesnom na teme, “Kako se našminkati za 15min”, “Kako našminkati dnevnu šminku a kako noćnu”, “Kako čistiti lice nakon šminkanja”, “Kako održavati čistoću lica” .

Zatim i radionicu sa frizerkom Snežanom o tome, kako napraviti jednostavnu lepu frizuru za svaki dan. Saveti oko negovanja kose, koje je idealno vreme za bojenje kose i sa kojim preparatima, kako povratiti sjaj tretirane kose i mnoge druge teme.

Radujemo se ženskim danima i druženjima.

Uskoro sa novom ženskom temom sa vama Humane One.