Akcija "Naše malo-za veliko dobro"

pita

Sanjina radionica domaćih pita

Sanjine pite

Našu sugrađanku Sanju Jovanović smo upoznale kao hrabru i humanu ženu koja se redovno bavi humanitarnim radom i pored svog “prenatrpanog rasporeda” izdvojila je vreme za nas da porazgovaramo i pobliže upoznamo. Ova “zmaj” žena je osoba koja pleni svojom energijom i entuzijazmom, široki osmeh joj ne silazi sa lica, ne možete je ne voleti. Sanja ne bi bila Sanja da nas nije iznenadila predlogom da umesto “samo da pričamo”, možemo i da naucimo da pravimo domaće pite, što smo mi sa zadovoljstvom prihvatile i rešile da pored intervjua održimo Radionicu za izradu domaćih pita.

 

Ona je jedan od najpoznatijih “majstora za testo” u Pančevu, kako u šali sama sebe naziva. Za deset godina života i rada u našem gradu nema ozbiljnije picerije, pekare, restorana u gradu gde nije radila. Posle toliko godina rada za druge, rešila je da se odvaži i počne da samostalno radi. – Najviše pravim domaće pite i gibanice, baklave, pize, kao i kore za njih, po potrebi i sve vrste peciva. To je moja velika ljubav. Dosta radim i ne mogu da kažem da je lako. Uspevam da pokrijem sve troškove, a zarada mi je veća zimi nego leti, što je logično, jer se pite slabije kupuju kada su velike vrućine. Budžet popunjavam baveći se mojom drugom velikom ljubavi, masažom, tako da za mene nema zime, uvek ima posla, ne žalim se – dodaje nam Sanja.

Našoj obuci smo pristupile vrlo ozbiljno i sa puno entuzijazma. Iskreno da je lako nije, ali uz Sanju je sve izgledalo lakše. Osim što je veoma sposobna i žena velikog srca, ona je vrhunski majstor za pravljenje pica i domaćih kora za pite, a što je najvažnije ume to znanje da prenese.. Sve tajne je nasledila od svoje bake Milke, koja je živela u Bosni. Kako je odrastala, usavršavala je svoje tehnike, ali je zadržala male tajne, koje osim sjajnog ukusa, zaista odišu ljubavlju i toplinom koje svi iz detinjstva pamtimo. Članice Humane One, kao i ostale polaznice su uživale slušajući našu Sanju iz koje govore iskustvo, veština i ljubav prema svom poslu. 

pita sir
pita zelje
domaće pite

Na radionici smo mogle čuti sve od pripreme do gotovog proizvoda i eksluzivno saznati neke tajne koje su potrebne da pita ispadne onako bogata i po čemu je zapravo autentična. Saznale smo i to da bi svaka osoba to trebala i mogla da nauči, jer nema tog “stomaka”, koji se ovom “šmeku” ne obraduje. Da sastojak ljubav, mora ići uz sve što radimo, saznali smo iz vrednog saveta njene bake Milke: „Nervoznoj ženi se ni testo ne diže“, tako da, uvek u kuhinju moramo ući radosne i smirene i testo će samo da sluša.

Kako su sati odmicali, tako su se iz kuhinje širili divni mirisi pita sa sirom, krompirom, zeljem i naravno, mesom.. Za kraj, tu je bila i pita za sladokusce, najzdravija i najmirisnija pita sa jabukama i cimetom..Sa nestrpljenjem smo dočekale momenat degustacije. Uz sjajne ukuse i uživanje u svim ukusima koji su bili savrseni, odusevili smo se sa kakvom ljubavlju je svako parče spremljeno i koliko je zapravo važno da se tradicionalni recepti sačuvaju i prenose.

Humana Ona će vas obaveštavati o novim terminima radionica, gde ćete i vi koji do sada niste, imati priliku da naučite deo ove majstorije.Zahvaljujemo se Sanji na sjajnoj radionici i druženju. Humana Ona je ovoj vrednoj i hrabroj ženi, ponudila pomoć preko svoje Pametne kancelarije za osnaživanje i samozapošljavanje žena, da joj pomogne kao i mnogima do sada da konkuriše za start up kredit Opstine Pančevo, koja je i podržala rad Pametne kancelarije u okviru Hunane One i da joj pruža logističku pomoć u daljem radu.

 Svim zainteresovanim sugrađanima toplo preporučujemo da se obrate Sanji na broj telefona

 060/043 7 246 bez obzira da li im je potrebna domaća pita ili im treba dobra relax masaža, mislimo da se nećete pokajati.

 VAMA TREBA, SANJI TREBA VI SREĆNI, ONA SREĆNA!

UČINITE NEŠTO ZA SEBE, BUDITE HUMANI.

humana