Savremena kontracepcija čuva od abortusa

Abortus je, nažalost, i dalje najčešći vid kontrole rađanja u Srbiji. Godišnje se između 150.000 i 200.000 žena, od kojih je čak 90 odsto udato, odluči za nameran prekid trudnoće. Lekari napominju da je abortus najgori vid kontrole rađanja i podsećaju na savremene metode kontrole rađanja i zaštitu reproduktivnog zdravlja.

Kako lekari navode, osnovni razlog zbog kojeg se žene odlučuju na abortus je činjenica da se trudnoća dogodila neplanirano, jer se žene u velikom broju slučajeva oslanjaju „tradicionalnu“ i nedovoljno efikasnu kontracepciju, poput prekinutog snošaja.

Abortus je najgore rešenje. Apeluje se na devojke i žene da se, umesto na bolnička odeljenja za prekide trudnoće, javljaju u savetovališta za planiranje porodice koja postoje u svakom domu zdravlja.

Podsećamo na savremene metode kontrole rađanja i zaštitu reproduktivnog zdravlja žene.

 

INTRAUTERINA SPIRALA

Pouzdanost 99%

Unutarmaterična spirala je mala plastična sprava, veličine tri-četiri centimetra, s končićima na kraju. Stavlja se u matericu i onemogućava kretanje spermatozoida ka jajnoj ćeliji, a time i njenu oplodnju.

NEDOSTACI

* menstruacije mogu da postanu obilnije i bolnije

* moguće je pojavljivanje krvavog iscetka između dve menstruacije

* ako žena ima polno prenosivu infekciju, povećava se opasnost od razvoja upalnih procesa

PREDNOSTI

* traje od dve do pet godina

* ne ometa polni čin

* ginekolog može da je stavi za vreme ili odmah posle menstruacije, posle porođaja i abortusa urađenog u prvom trimestru, ako nema infekcija

 

ANTIBEBI PILULE

Pouzdanost 99,9%

Kontraceptivne pilule sadrže malu količinu hormona, po dejstvu sličnih ženskim hormonima estrogenu i progesteronu. Oni sprečavaju ovulaciju i zgušnjavaju sekret na grliću, čime se onemogućava prodor spermatozoida. Prva tableta se uzima prvog dana menstruacije ili odmah posle abortusa, a zatim po jedna svakodnevno, uvek u isto vreme. Pakovanja sadrže 21 tabletu. Pre otvaranja sledeće kutije pravi se pauza od sedam dana, bez obzira na to kada je nastupila menstruacija.

Ako ste zaboravili da popijete pilulu, uradite to čim se setite, čak i ako će to značiti da treba da popijete dve istog dana. Ako ste zaboravili dve ili više tableta, uzimajte po dve dnevno dok ne uhvatite ritam. Te sedmice ne treba da stupate u seksualne odnose bez kondoma. Ako vam menstruacija izostane, idite kod ginekologa.

NEDOSTACI

* ponekad izazivaju lake mučnine, neznatno povećanje težine, glavobolju i vrtoglavicu, bolove u dojkama i krvav sekret između menstruacija. Ove tegobe nisu opasne i obično prolaze ili se smanjuju posle nekoliko meseci

PREDNOSTI

* potpuno su bezopasne

* nisu vezane za polni čin

* ako ne postoje kontraindikacije, možete da ih uzimate onoliko dugo koliko želite

* mogu da se piju odmah posle abortusa

* ako ne dojite bebu, pilule možete da počnete da pijete tri sedmice posle porođaja

* menstruacije postaju redovne, manje obilne i manje bolne

 

PREZERVATIVI – KONDOMI

Pouzdanost 88%

Prezervativ je tanka navlaka od lateksa, vinila ili prirodnih materijala koja se stavlja na polni ud u stanju erekcije. Onemogućava spermatozoidima ulazak u vaginu, a štiti i od seksualno prenosivih bolesti.

NEDOSTACI

* prezervativi kojima je istekao rok upotrebe često pucaju; ako se to dogodi, obratite se ginekologu u roku od 72 sata da biste dobili hormonske preparate za „noć posle“

* neki parovi se žale na smanjenu seksualnu osetljivost

PREDNOSTI

* efikasan je ako se pravilno koristi

* može da se kupi na kiosku, u prodavnici, apoteci… bez recepta

* nema neželjenih dejstava jer je alergija na lateks veoma retka

FLASTERI

Mali kvadratni flaster impregniran hormonima, estrogenom i progestinom, efikasan je u 99 odsto slučajeva. Lepi se na kožu zadnjice, stomaka ili gornjeg dela tela, izbegavajući predeo dojki. Zamenjuje se jedanput nedeljno tokom tri nedelje. Četvrte nedelje se ne koristi.

PREDNOSTI

Ne postoji obaveza svakodnevnog korišćenja, kao što je slučaj sa pilulom. Samo se zalepi i stoji onoliko koliko je propisano.

NEDOSTACI

Vanredna krvarenja, iritacije kože, glavobolja, napetost u dojkama. Tegobe prolaze posle 12 nedelja korišćenja.

 

SPERMICIDI

Pouzdanost 79%

NEDOSTACI

* njihovo dejstvo traje samo sat vremena, posle čega je potrebna nova doza

* nizak stepen efikasnosti

* u slučaju trudnoće štetno deluje na plod

* mogućnost alergijske reakcije, pojačan sekret i peckanje

Spermicidi su hemijska kontraceptivna sredstva, u vidu krema, pene, želea i tableta, koja se uvlače duboko u vaginu pomoću specijalnog aplikatora. Stavljaju se pre polnog čina, počinju da deluju nakon 10-15 minuta, a spermatozoide ubijaju za samo nekoliko sekundi. Pre svakog seksualnog odnosa mora da se stavi nova doza spermicida, a posle toga treba izbegavati ispiranje od šest do osam sati. Aplikator posle upotrebe mora da se opere vodom i sapunom.

PREDNOSTI

* smanjuju rizik od polnih bolesti

 

DIJAFRAGMA

Pouzdanost 72%

Dijafragma je gumeni proizvod zaobljenog oblika koji žena stavlja u vaginu tako da pokriva grlić materice odnosno ulaz u matericu. Dijafragma blokira ulazak spermatozoida u grlić materice. Spermicid koji se stavlja na dijafragmu ubija spermu i fizički blokira grlić materice. Samo ginekolog može da utvrdi koja vam dijafragma pristaje.

NEDOSTACI

* moguće su greške pri postavljanju, a postoji mogućnost i da se pomeri za vreme polnog odnosa

* ako ostane predugo u vagini, može da poveća rizik od toksičkog šoka; dijafragma ne sme da stoji u vagini duže od 48 sati, ni manje od šest sati nakon polnog odnosa

PREDNOSTI

* ako se propisno koristi, samo će šest od 100 žena zatrudneti u prvoj godini korišćenja

* može da se staviti i šest sati pre početka polnog odnosa

* može da se koristi tokom dojenja, nakon što se vagina i grlić materice vrate u normalno stanje

 

HORMONSKA SPIRALA „mirena“

Pouzdanost 99,9%

„Mirena“ se sastoji od malog plastičnog rama u obliku slova T koji ginekolog postavlja u matericu. Vertikalni deo rama napunjen je hormonom progesteronom, koji se postepeno otpušta u šupljinu materice i sprečava začeće tako što povećava gustinu cervikalnog čepa otežavajući spermatozoidima da prodru i oplode jajnu ćeliju, te smanjuje njihovu pokretljivost unutar materice i jajovoda.

NEDOSTACI

* neuobičajeno obilno menstrualno krvarenje može biti znak da je spirala ispala, ali to je malo verovatno. Jednom mesečno proverite da li je spirala na svom mesto, tako što ćete pokušati da napipate končić unutar vagine

* moguće su blaže tegobe poput glavobolja ili pojave akni, koje prolaze same od sebe nakon nekoliko meseci

PREDNOSTI

* efikasan i vrlo komforan kontraceptiv, procenat trudnoća kod žena koje koriste „mirenu“ godinu dana je svega 0,2 odsto.

* od trenutka kada se postavi pruža petogodišnju zaštitu, svakodnevno otpuštajući istu količinu hormona

* oko 90 odsto žena koje koriste „mirenu“ nema menstruaciju u toku prve godine korišćenja, a kasnije su menstruacije kraće i manje bolne, a umanjuju se i PMS tegobe.

Izvor: Žena.rs