You are currently viewing Svetski Dan Planete Zemlje

Svetski Dan Planete Zemlje

Svetski dan PLANETE ZEMLJE

Na svoj jubilarni 50. DAN PLANETE ZEMLJE, ona nas poziva da je sačuvamo, kako bi mogla ostati  dobar domaćin, kako nama tako i generacijama koje dolaze.

Ove godine glavna tema jubileja su KLIMATSKE PROMENE koje predstavljaju jedan od najvećih izazova budućnosti čovečanstva.

Upravo sada je najvažnije da svi građani sveta pokažu volju i ambiciju u borbi protiv klimatskih kriza, kojima svedočimo svakodnevno. Sve države u ovome treba da se ujedine i što brže i odlučnije krenu sa ispunjavanjem svojih nacionalnih obaveza prema Pariškom sporazumu o klimatskim promenama iz 2015.godine.

Podsetimo da je Prvi Dan Zemlje bio 22.Aprila 1970. kada je oko 20 miliona Amerikanaca izašlo na ulice mnogih gradova, tražeći novi model dejstvovanja za spas planete. Taj poduhvat je imao za rezultat donošenje novih zakona o životnoj sredini, koji je uključivao posebne akte o ČISTOM VAZDUHU, ČISTIJIM VODAMA I ZAŠTITI UGROŽENIH VRSTA. Mnoge zemlje su potom sledile ovaj primer, te je PRVI DAN ZEMLJE postao moderni pokret za zastitu životne sredine i danas se obeležava kao NAJVEĆA GRAĐANSKA AKCIJA na planeti.

Neke od preporuka stručnjaka iz oblasti nauke i ekologije:

Neka se automobil odmori

Prvi koraci promene počinju na individualnom nivou- što češće koristiti javni prevoz ili još bolje, koristiti bicikle kao prevozna sredstva, čime bi se smanjile emisije karbon dioksida i ostalih štetnih zagađivača vazduha, a osim toga učinili bi uslugu i svom zdravlju.

Ekonomično korišćenje vode

Jedno prosečno tuširanje iziskuje utrošak oko 10l vode i to u jednom minutu! Ušteda vode može znači – zatvorite slavinu, kada obavljate druge radnje – šamponiranje, pranje zuba.. Kada malo više obratimo paznju na te „male utroške“ vode, na godišnjem nivou ušteda je velika.

Gde god vidiš dobro mesto, tu drvo posadi

Kako je čovek sam tvorac svog okruženja, od velikog je značaja podizanje svesti o ozelenjavanju javnih površina, kao i organizovanje edukacija i realizovanje akcija na tu temu. Dok je trenutno u svetu aktuelna borba sa pandemijom Covid 19, šta mislite da već od danas ulepšate svoje terase i prozore sa novim zelenim biljkama?

Neka se od Dana Planete Zemllje 2020. godine svi Zemljini stanovnici ujedine u ambicioznom, hrabrom i inovativnom poduhvatu – pobedi klimatske krize i dozvolimo našoj Zemlji da pokaže svoje ogromne mogućnosti u budućosti sa sto manjjim ili nultim procentom emisije karbon dioksida na godišnjem nivou.

ZAJEDNO MOŽEMO MNOGO!

Оставите одговор