U srpskom domaćinstvu žena je ministar finansija

Domaćinstva u Srbiji raspolagala su u proseku sa 62.831 dinara mesečnih prihoda, dok su izdaci iznosili 64.055 dinara mesečno, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Dušan Uzelac sa portala Kamatica kaže da je matematička iluzija da trošimo više nego što zarađujemo, te da su žene u Srbiji odgovornije kada je u pitanju kućni budžet. 

Uzelac je u Danu uživo TV N1 ocenio da zvanična statistika pravi maglovitu sliku, da je

tačno da je kućni budžet pod ozbiljnim pritiskom, ali da je matematička iluzija da trošimo više

nego što zarađujemo.

 

“Glavna stvar su tekući egzistencijalni troškovi, krov nad glavom, toplota u kući i hrana u frižideru (…) Ključna stvar je štednja, a usko je vezana sa uzdržavanjem od potrošnje.

Imamo primere građana koji imaju manje od proseka, pa ipak uspeju da uštede. Štednja nije odvajanje nekog iznosa sa strane. Navike su na strani potrošnje: gašenje bojlera, štednja struje, ekonomična vožnja automobilom, spremanje hrane kod kuće…”, objašnjava Uzelac.

Ističe da je ključna stvar upravljanje mesečnim ciklusom prihoda i rashoda, koji nas prati nas

ceo život.

 

“To je najgore od svega, možemo lako da se odreknemo letovanja, ali nažalost, ono što je

najskuplje najčešće bude nešto što nismo planirali (…) Statistika iz domena stambenih kredita pokazuje da nakon sedam godina dolazi do prvih kriza, izgubi se entuzijazam, stan više nije nov, nameštaj je star sedam godina, sedam godina nismo išli na more, nismo sebi nešto priuštili”, ističe on.

 

Naročito rizičan momenat je kada se ostane bez posla, upozorava Uzelac ističe da je čak i jedan mesec bez posla problematičan, jer kada vam dođe prva plata na novom poslu vi već dugujete tri rate za kredit.

Dodaje i da je portal Kamatica radio istraživanje o tome ko u srpskim domaćinstvima ima primat u odlučivanju u vezi sa kućnim budžetom, i da su rezultati pokazali da su to žene.

 

“Žene su te koje su spremnije i voljnije da planiraju. Žene su odgovornije kada su u pitanju planovi i egzistencija, muškarci su neodgovorni po pitanju dugoročnih planova i impuslivni su u potrošnji”, istakao je on i sugrađanima savetovao da o “porodičnoj kasi” računa vodi onaj ko je pametniji i sposobniji sa finansijama, bez obzira da li je muško ili žensko. 

Uzelac kaže i da je gotovo nemoguće napraviti istraživanje o tome koliko su ljudi spremni da menjaju svoje navike zarad optimizacije kućnog budžeta, ali da iz iskustva zna da su svi spremni da o tome pričaju, ali da imaju problem da to sprovedu u praksi.

“Svi žele nešto da nam prodaju, da nam uzmu deo novca, veći je izazov da se čovek s tim izbori, da se odupre zarad višeg cilja”, istakao je on.

 

Uzelac dodaje i da građani Srbije dobijaju kontradiktorne poruke – da li mi živimo u socijalizmu ili kapitalizmu. Građani nisu naučeni da vode računa o finansijama i kućnom budžetu na praktičan način, smatra sagovornik N1

Izvor: N1 Beograd